Contact       Sitemap
Stichting Kinderen van Viljoenskroon
 

ANBI

 

Onze stichting wordt
gesteund door:

Cordaid Memisa

NCDO

Onze stichting wordt
gesponsord door:

 • Aanhangerstore
 • Act Value Communicatie         training Houten
 • African Wanderer Tours &       Safari's
 • Basisschool de Fonkeling
      Berghem
 • Basisschool het Molenveld
      Berghem
 • Boekhandel Schellen
 • Campermakelaar
 • Carbone Care
 • Carbone Casual BV
 • De Harense Smid
 • KBO Veghel
 • Koning Willem 1 College
 • MOV Udenhout
 • MOV Veghel
 • Schoonmaakbedrijf
     
  de Toekomst te Schijndel
 • Smetsers Best Collections
      Eindhoven
 • Thebe thuiszorg
 • Timmers bouwbedrijf
 • Trap-in Uden/Volkel
 • Van Venrooij Installatie
 • Vat oe Fiets Veghel
 • Vincentius Vereniging
      Berghem
 • Vrouwen Voor Vrede
      Ridderkerk
 • Zwijssen College Veghel
 •  

  Projecten - Waterpomp

   

  Het slaan van een waterpomp

  Op een open plek bij de hospice zijn een aantal mensen aan de slag gegaan om een groentetuin te maken. Men is erg trots op hun tuin en de planten die er groeien. Hierbij een stukje uit een verslag van Maggie van der Merwe:
  Hierby is ook foto's van ons groente tuin, ons het 'n Vrywillige werker gehad wat in die groente tuin gewerk het maar hy het ons ongelukkig verlaat, maar daar het vinnig nuwe mense gekom om te help. Dit koolkoppe is baie groot en die pietersielie plantjies het sommer soos klein boompies gegroei!

  Dit enthousiasme werd een beetje getemperd door de volgende e-mail van Roy van Vuren:
  Ek het dat hulle 'n paar fotos neem van die groentetuin. Van hierdie surplus word ook aan ander mense verkoop vir ekstra fondse, die res gebruik hulle as vars voedsel vir die kinders. Ek het egter 'n probleem met die water wat hulle gebruik. Dit is dorpswater wat uit 'n kraan kom en wat baie duur is. Ek dink as hulle die geld vat wat vir die water betaal word en koop groentes daarmee, bereik hulle dalk dieselfde doel. Maar dan ontneem hulle die idee om self iets te doen en staan hulle net bakhand en wag om te ontvang.
  Ek wil graag voorstel dat julle as 'n projek daaraan kan dink om geld in te samel dat 'n boorgat gesink kan word en dan 'n elektriese pomp op te sit om die water uit die grond te trek.Dit sal baie goedkoper wees om groentes so te produseer. Dink asseblief daaraan.

  De kosten om een pomp te slaan zijn mede afhankelijk van de grondomstandigheden en de diepte waarop het water zit. Een schatting die Roy gemaakt heeft komt op ongeveer €1.500.

  Enkele foto's van de groentetuin:

  De nog lege groentetuin De nog lege groentetuin De nog lege groentetuin Het resultaat

  December 2006

  In oktober maakte wij een rondreis door Griekenland. We waren daar met een groep van iets meer dan 25 personen. Tijdens het avondeten praat je met je reisgenoten. Zo kwamen wij ook in gesprek over onze stichting met de familie Luteijn. Het bleek dat mevrouw Willemien Luteijn in een project werkzaam is waarmee haar vereniging maandelijks een goed doel steunt. Na de vakantie hebben we nog contact gehad. Zij is een van de negentien dames die projecten aanbrengt en kon ons niets garanderen. Het project van de waterpomp leek haar een mooi doel.
  Wij waren dan ook heel erg verbaasd toen wij op een woensdagmorgen, begin december, een telefoontje kregen van Willemien dat de Vrouwen voor Vrede uit Ridderkerk het enorme bedrag van € 2.500 beschikbaar stelde voor onze stichting. Hiervan is ongeveer € 1.500 bestemd voor het slaan van een waterpomp en de rest voor de aanschaf van medicijnen. De Vrouwen voor Vrede hebben een "Snuffelpand" waar zij tweedehands artikelen verkopen. Dit pand is gevestigd aan Dillenburgplein/ Juliana van Stolbergstraat in de wijk Slikkerveer. Ook hebben ze een meubelshowroom aan de PC Hooftstraat 4. Als u in de buurt bent loopt u dan eens binnen.

  Na dit telefoontje hebben wij direct contact opgenomen met Roy van Vuren in Viljoenskroon met de vraag of de pomp geslagen kan worden in de periode dat Willie en Roos Rovers in Viljoenskroon zijn. Zijn antwoord: "Die bestuur is oorweldig deur die aanbod van die boorgat en ten tye van jul besoek sal ons dit so reel dat die boorwerk gedoen word. Ons moet egter 'n deposito betaal om die lugdruk boor te laat kom, dus lyk dit asof van die boorgat geld oorgeplaas moet word na Hospice. Die koste van die boorwerk sal afhang van die diepte van die gat wat geboor moet word, dus kan daar nie nou 'n faktuur (invoice) verskaf word nie. Wat moet ons doen?"
  Het probleem van Roy is opgelost. Op 20 december hebben wij een voorschot overgemaakt naar de Viljoenskroon Hospice Association om de pneumatische boor te laten komen. Als het inderdaad lukt om in januari de pomp te slaan zullen we uitgebreid hierover berichten. Maar het is Afrika dus je weet nooit hoe het zal verlopen.

  Januari 2007

  Op 16 januari 2007 is de installatie opgezet en kon met het echte werk begonnen worden. De eerste dag is geboord tot op een diepte van ongeveer 75 meter. Toen wij op 17 januari bij de hospice aankwamen was het boren nog in volle gang. De diepte op dat moment was 89 meter. De eerste twee meter zand en daarna harde lavagrond waar de boor doorheen moest. Het zag er niet goed uit, weinig kans op water werd ons verteld. Besloten werd om door te gaan tot het maximum die deze installatie kon bereiken, 101 meter. Rond het middaguur was deze diepte bereikt zonder resultaat. Droefenis alom, teleurgesteld moesten we het geďnvesteerde bedrag voor lief nemen. De kans is altijd aanwezig dat men geen water vindt.

  Het aanleggen van de waterpomp Het aanleggen van de waterpomp Het aanleggen van de waterpomp Het aanleggen van de waterpomp

  Op onze laatste dag in Viljoenskroon kregen we te horen dat er iemand was geweest met een wichelroede en dat deze persoon twee scheuren in de aardkorst had aangewezen. Op het punt waar deze elkaar kruiste had hij een steen gelegd. Goede raad was duur, letterlijk deze keer. Toch hebben we in overleg met Geoff Allem, bestuurder van de Viljoenskroon Hospice Association, besloten een nieuwe poging te wagen. Maggie van der Merwe is gelijk in de telefoon geklommen om een nieuw, ander boorbedrijf te benaderen. We hadden geluk. Ze waren net klaar met een klus en konden rond een uur in Viljoenskroon zijn. Het bedrijf "Waterreus" meldde zich inderdaad mooi op tijd. Hij wilde vooraf wel weten tot welke diepte geboord kon worden. Na overleg kwamen we overeen dat onze stichting de kosten zou dragen tot een diepte van 160 meter. De boorplaats was slechts vier meter verwijderd van het eerste gat. Vol goede moed werd gestart. Helaas konden wij er niet bij zijn omdat we dezelfde avond vanaf Johannesburg weer terug vlogen naar Nederland. Twee dagen later kregen we het verlossende e-mail berichtje dat er water was gevonden op een diepte van 154 meter, Door zo diep te boren was de prijs aardig opgelopen, in Euro's ongeveer 2800,00. Samen met de eerdere € 1.500,00 kwamen we op een bedrag van ongeveer € 4.300,00.
  Namens alle kinderen van de hospice, hun vrijwilligers en bestuurders heel erg veel dank aan de Vrouwen voor Vrede uit Ridderkerk en aan allen die onze stichting op een of andere manier steunen.

   

  Foto's van de groentetuin en de waterpomp - Bestandgrootte 2,2 Mb

   

  Terug naar projecten...

   

  Kinderen van Viljoenskroon
  Webdesign: BK Web Works, 2008.