Contact       Sitemap
Stichting Kinderen van Viljoenskroon
 

ANBI

 

Onze stichting wordt
gesteund door:

Cordaid Memisa

NCDO

Onze stichting wordt
gesponsord door:

 • Aanhangerstore
 • Act Value Communicatie         training Houten
 • African Wanderer Tours &       Safari's
 • Basisschool de Fonkeling
      Berghem
 • Basisschool het Molenveld
      Berghem
 • Boekhandel Schellen
 • Campermakelaar
 • Carbone Care
 • Carbone Casual BV
 • De Harense Smid
 • KBO Veghel
 • Koning Willem 1 College
 • MOV Udenhout
 • MOV Veghel
 • Schoonmaakbedrijf
     
  de Toekomst te Schijndel
 • Smetsers Best Collections
      Eindhoven
 • Thebe thuiszorg
 • Timmers bouwbedrijf
 • Trap-in Uden/Volkel
 • Van Venrooij Installatie
 • Vat oe Fiets Veghel
 • Vincentius Vereniging
      Berghem
 • Vrouwen Voor Vrede
      Ridderkerk
 • Zwijssen College Veghel
 •  

  Projecten - Naaischool / Atelier

   

  December 2008

  Het bestuur van de Viljoenskroon Hospice Association (VHA) heeft ons gevraagd samen met hen een "beroepsopleiding" voor meisjes op te zetten. Hierbij wordt gedacht aan een naaischooltje. We hebben hier grootse verwachtingen van. Deze meisjes komen na het afronden van hun schoolopleiding (of eerder) in de township terug met alle gevolgen van dien. Geen werk en overgeleverd aan alle minder goede dingen in Rammulotsi. Met een opleiding kunnen ze mogelijk iets voor zichzelf starten. Dat betekent wel dat we samen gaan zoeken naar een geschikte plek om dit te kunnen realiseren. De plannen beginnen steeds vastere vormen aan te nemen. Hoe meer we erover praten hoe enthousiaster iedereen wordt. We denken zelfs al aan een ateliertje met winkeltje waarmee de Hospice een klein inkomen kan halen en de meisjes kunnen sparen voor een gebruikte naaimachine om thuis mee aan de slag te gaan. We denken hier een budget van zeker € 40.000,00 voor nodig te hebben. Vandaar de langere periode. Het gebouw willen we graag zo dicht mogelijk bij de Hospice hebben. In verband met veiligheid en bereikbaarheid moet het gebouw in ieder geval in Viljoenskroon zelf komen.


  Januari 2009

  Als eenmaal de plannen gemaakt zijn dan gaat het in een stroomversnelling. Het bleek geen haalbare kaart om de grond naast de Hospice aan te kopen omdat de eigenaren dit nog als woonbestemming willen houden. Een prachtige kans diende zich aan. Het bestuur van de VHA kreeg het aanbod een stuk grond van 1500 vierkante meter te kopen met daarop een geschikt gebouw voor de naaischool. Het bericht uit Viljoenskroon had de volgende inhoud:

  Ek het gister na die gebou wat aangeheg is gaan kyk wat so twee strate van Hospice af gelee is. Hierdie is regtig "n winskoop wat ons nie maklik weer gaan kry nie en ons sal ongelukkig 'n besluit moet maak voor ons dit verloor. Ek het ook met Roy gesels (gesproken) hy ken hierdie gebou. Hy se ook dit is spot goedkoop. Ons het nie nodig om enige titels te verander nie dit is reeds gezone vir werkverskaffing. Die erf in die agterkant is groot en ons kan dit dalk gebruik vir 'n groentetuin. Die vensters van hierdie gebou is hoog so niemand kan binne in kom nie en daar is reeds diefwering voor. Ek het laas nag 'n oproep van Johan Bosman (aannemer van het ziekenhuisje) gekry oor die gebouw. Hy was daar en het gekyk na die gebouw. Hy dink dit is 'n groot winskoop. Hy kon nie binne kyk nie want die sleutel was nie beskikbaar nie. Ek gaan vandag die eiendomsagent bel en hoor of ons 'n opsie op die gebouw kan kry tot die tweede week in Januarie. Daar is elektrisiteit en water in die huis maar nie 'n boorgat nie. Die eiendom is gebruik vir 'n gemeenskapsaal en 'n video winkel en 'n pakstoor huidig. Ons kan ook dalk die ander groot hallen kleiner maak met 'n muur en die uitstalling van die klere daar doen? Daar is soveer verskeie projekte wat ons kan doen daar.

  De optie is verkregen tot half januari. Toen moest er een besluit genomen worden. We hadden het aankoopbedrag van omgerekend € 16.790,00 niet zomaar beschikbaar. Met wat privé geld hebben we het bestuur van de VHA groen licht kunnen geven om tot de aankoop van het gebouw en de grond over te gaan.


  Februari 2009

  Ondertussen gingen we hard aan het werk samen met de VHA om de plannen van nieuwbouw om te zetten naar verbouw en inrichting van het in eigendom verkregen gebouw. We denken nog steeds dat we met een budget van € 40.000,00 kunnen uitkomen. Het ene deel van het gebouw gaan we inrichten als naaischool/atelier, het andere deel deels als winkeltje, opslag en een ruimte waar andere activiteiten gedaan kunnen worden. Wel gerelateerd aan de naaischool, bv. kralenwerk.
  Deze plannen moeten we wel gefaseerd gaan uitvoeren omdat we eerst moeten zorgen voor de financiering grond, gebouwen, verbouwing en inrichting. Mogelijk dat we in de tweede helft van 2010 kunnen melden dat de eerste leerlingen kunnen starten.


  April 2009

  In onze nieuwsbrief van april 2009: "Anonieme groep schenkt naaischooltje aan Viljoenskroon" Soms zijn dingen te mooi om waar te zijn. Via een tussenpersoon is onze stichting benaderd om een begroting in te dienen. Dit hebben we gedaan. De begroting omvat drie fasen. De aankoop van grond en gebouw € 17.000,00 als eerste fase. De tweede is de renovatie voor € 8.500,00 en de derde fase de inrichting voor € 14.500,00.
  Op 5 april ontvingen we het volgende bericht: "Hiermee kan ik u mededelen dat wij uw aanvraag voor een bedrag van ca € 40.000,00 voor de realisering van een naaischooltje in Viljoenskroon positief beoordeeld hebben. Wij willen dit project graag steunen met een zelfde fasering in drie stappen, zoals in uw begroting genoemd.
  Zowel in Viljoenskroon als in Veghel was het een feeststemming. Toch hebben we besloten niet overhaast te werk te gaan maar te kiezen voor een goed plan en kwaliteit.


  Mei 2009

  Begin mei kregen we de eerste plattegrond van het gebouw en een aantal foto's toegestuurd. Met deze plattegrond zijn we aan de slag gegaan en hebben een paar concepten getekend hoe het eruit zou kunnen zien. Eind mei was Lynette Nel, de voorzitster van de VHA, In Veghel voor de Gala-avond van de Charity Fashion Academy. Met haar hebben we de plannen doorgenomen en zijn we tot overeenstemming gekomen over de indeling.
  In dit overleg hebben we ook gesproken over de machines die we zullen gaan kopen. Hoe verder we gingen in onze discussie hoe duidelijker het werd dat we niet konden volstaan met gewone huis, tuin en keuken machines. Het moeten echt industriële machines zijn. Lynette gaat, terug in Viljoenskroon, offertes opvragen. Dat heeft bijna zeker tot gevolg dat de elektriciteit niet zal voldoen aan de eisen voor deze machines. Al met al zal het dus duurder worden. Ook hiervoor wachten we de offertes af.


  Juni 2009

  Op de Gala-avond krijgen we een cheque aangeboden van CarboneCare ter waarde van € 3.000,00 als bijdrage voor de aanschaf van industriële machines. Hiermee is weer een deel van het probleem opgelost.


  Juli 2009

  De eerste berichten over de elektrische installatie komen binnen. En wat we al dachten deze is niet geschikt. Er moet een drie fase installatie komen en alle bedrading moet opnieuw getrokken worden. De offerte bedraagt 56.373 Rand, daarbij komt nog de aansluiting vanuit de gemeente die ongeveer 8.400 Rand zal gaan kosten. Totaal voor de elektrische installatie 64.773 Rand ofwel omgerekend tegen de koers van eind juli € 5.760,00. Voor de totale verbouwing hebben we begroot € 8.500,00 dat zal dus krap worden ofwel niet haalbaar. In dit bedrag zit wel 45 werkuren tegen een tarief van ongeveer € 13,50. Het werk zal worden uitgevoerd door Brooks Elektries uit Viljoenskroon.
  Voor de industriële naaimachines hebben we drie offertes ontvangen uit Viljoenskroon. Men wilde graag een speciale machine hebben waarmee ook borduurwerk gemaakt kon worden. Daar is een heel groot prijsverschil in. De voorkeur gaat uit naar de offerte van Singer uit Nelspruit. De totale kosten voor 4 overlock, 16 zig-zag en 1 zig-zag en borduurmachine zijn 121.000 Rand. Volgens de offerte zijn hierbij de tafels inbegrepen. Omgerekend komt dit neer op € 10.750,00. We hebben hiervoor in de begroting een bedrag opgenomen van € 8.400,00. Door de donatie van CarboneCare van € 3.000,00 levert dat geen financiële problemen op.

  September 2009

  Het besluit is genomen. De naaimachines worden besteld van het merk Singer. Bij deze keuze hadden de mensen in Viljoenskroon het beste gevoel en dat is belangrijk. De opleiding en nazorg is er goed geregeld. Het bedrag van R 121.000 hebben we betaald, nu is het wachten op de levering. De verbouwing en renovatie is in volle gang. Men verzekert ons dat het prachtig wordt. De funderingen worden versterkt, extra toiletten gebouwd en de elektrische bekabeling wordt geheel vervangen. In Viljoenskroon en vooral Rammulotsi begint het al te gonzen. Daardoor zijn er al mensen die zich aanmelden om met het project mee te doen. Een paar mensen die een opleiding in het maken van confectie hebben gehad zouden zeker welkom zijn. Binnenkort begint de interne scholing vanuit Singer voor de "docenten".


  Oktober 2009

  Deze keer laten we Lynette Nel, de voorzitster van de Viljoenskroon Hospice Association aan het woord, wel in het Afrikaans maar dat zal weinig problemen opleveren. Ons werk vreeslik hard om alles in orde te kry. Ek sal fotos maak van die vordering van die nuwe gebou! Ons is so 80% klaar met die veranderings en regmaak. Al die herstelwerk is gedoen, Die planne moet ons verander want van die mure wat julle uit wou haal was steunmure en moes bly. Ek gaan die hou vir 'n verrassing vir julle hoe dit nou daar uit sien. Die gebou gaan pragtig lyk. Die badkamers word nou geteel en dan moet die matte nog ingesit word. Die naaimasjiene sal as alles klaar is geinstalleer word. Ons gaan nou al begin met die opleiding sodat dit in orde gaan wees as julle kom in Desember en dat ons al iets vir julle kan wys.

  Wat 'n toeval dat jy nou vra oor die naaischool!!! Ja die masjiene het vandag gekom en ons werk nog uit waar om hulle te installeer . Dit lyk so goed as alles nou bymekaar kom. Ons moet nou die stoele vir die masjiene se kwotasies kry en dan die skęre en snytafels en die baie klein benodighede wat nog moet kom. Die bebouw lyk vreeslik goed. Hulle moet nog net die dak verf en dan moet die tuin nog aandag kry. Chris gaan vir ons 'n aanpashokkie (paskamertje) bou en dan moet ons die toonbank en ag so baie klein dinge koop vir die vertoonlokaal. Die mense wat CV's ingedien het sal ons vanaf volgende week onderhoude mee voer ons behoort middle October te begin met die opleiding van die eerste 20 mense. Die ingangsportaal moet teels kry maar dit gaan ek laaste doen nadat alles ingedra is wat swaar is. Ons kan nie wag dat dit voltooi word nie!! Ag ek wens so julle was al hier om te sien hoe dit lyk. Ek het reeds die fotos terug gehou tot die laaste maar sal dit nou vir julle neem en stuur!!! Baie dankie vir alles wat julle vir ons doen ons waardeer dit regtig.

  Waarom wij allen zo enthousiast zijn mag blijken uit het resultaat tot nu toe. Uit deze foto's ziet u hoe prachtig er alles uitziet.

  Een eerste indruk van de naaischool Een eerste indruk van de naaischool

  Lees verder op pagina 2 - De Opening van de naaischool.

  Terug naar projecten...

   

  Kinderen van Viljoenskroon
  Webdesign: BK Web Works, 2008.